Neurotest

Ylös Erikoislääkärit Uutiset Sisältö

Keypoin ENMG-laite

 
 

ENMG eli elektroneuromyografia on ääreishermojen ja lihasten häiriöitä selvittävä tutkimus. Tutkimuksesta käytetään usein nimitystä hermoratatutkimus

Tavallisimpia syitä tutkimuksen tekemiseksi ovat epäilyt hermojen pinnetiloista, hermojuuren vauriosta niskassa tai selässä (esim. iskiasvaivoissa), monihermotulehduksesta tai lihastaudista. Tutkimukseen liittyy hermojen johtonopeusmittauksia (neurografia) ja lihaspotentiaalien tutkimista (myografia).

Neurografiassa ääreishermoihin annetaan pieniä sähköpulsseja, joiden aikaansaamia hermo- ja lihasvasteita rekisteröidään ihon pinnalle kiinnitetyillä mittauselektrodeilla. Johtonopeusmittaukset eivät yleensä ole kivuliaita, mutta jotkut kokevat sähköärsytykset epämiellyttävinä.

Lihasten sähköistä aktiviteettia tutkitaan lihakseen työnnettävällä ohuella akupunktioneulaa muistuttavalla elektrodilla. Tutkimus tehdään sekä lepotilassa että lihaksen tahdonalaisen supistuksen aikana. Tavallisesti tutkitaan muutamia lihaksia. Tuntemukset lihastutkimuksessa vaihtelevat, onhan kyseessä kuitenkin neulanpistoja. On eduksi, mikäli lihakset pystyy pitämään rentoina tutkimuksen aikana.

Kerro tutkimusta tekevälle lääkärille, mikäli neulatutkimus aiheuttaa kovia kipuja!

Tutkimuspäivän aamuna on hyvä käydä suihkussa, jotta tutkittavat ihoalueet olisivat puhtaita. Ihoa ei kuitenkaan pidä tämän jälkeen rasvata. Vaatetuksen on oltava (talvellakin) helposti riisuttavaa, jotta raajat ja niska/selkä saadaan paljaiksi (huom. lyhyet alushousut mukaan). Tutkimusta ennen voi syödä ja juoda normaalisti. Lääkärin määräämät lääkkeet otetaan normaalisti ohjeen mukaan.

Huom.: Kerro tutkimusta suorittavalle lääkärille, mikäli käytät verenohennuslääkitystä (esim. Marevan) tai jos sinulla on sydämen tahdistin!

Tutkimuksen kesto on yleensä noin puoli tuntia.


Copyright © 2004 Neurotest Tampere Oy
Muokattu viimeksi: 20. huhtikuuta 2005